Hånöturen 2012

juni 17, 2012 3 Av Loparjanne

Ett laddat gäng med härliga 100 km löpning framför sig

Vi träffades hemma hos Tommy Tedelund kl 09:00 på fredagsmorgonen. Efter en kopp kaffe och kontroll av utrustningen så joggade vi ner mot Hammarbyhöjdens T-bana , nu hade Hånöturen 2012 startat. Det här var andra året som den här härliga turen skulle avnjutas.

Traditionsenligt så stannade vi på OK i Stuvsta för att tanka löpartanken.

Det var fint väder och riktigt behagligt att ta sig fram genom Stockholm, kilometrar blev till mil och när vi kom fram till Tumba så var det återigen dags för gubbarna att få något i magen.

Videobutiken i Tumba fick även i år fint besök.

Nu lämnade vi tryggheten bakom oss och kom ut på mer osäker mark, där var det vilda träd och massor med grönt gräs. Nästa stopp var Glasberga Gård i Södertälje där Ulla och Birger väntade med kaffe och smörgåsar. Vi fick precis som förra året en trevlig rundvandring i huset, det var så stort hus så jag funderade faktiskt på om jag skulle låta GPS:n räkna med den distansen också.

Efter några koppar kaffe så var kroppen redo för sista sträckan ner till Håknäs i Järna.

Vid 40 km så kändes det tungt i benen och den extrasträckan vi tog genom skogen var inte något jag hade beställt. Det var nu som tankarna kom på det grillade köttet och allt annat gott som väntade på Håknäs vandrarhem. Känslan att komma in på gården vid vandrarhemmet och få en kall ”dricka” i handen av Tommy var grymt skön… Efter en dusch och byte till civila kläder så väntade en fantastisk grilltallrik med Entrecote designad av Uno från ICA Trossen i Trosa.

Vi hade en trevlig kväll med fotboll, visst kunde resultat varit mer positivt, men det var en bra match så det tog inte ner stämningen allt för mycket på oss positiva löpare.

Frukosten på Håknäs anpassades för ytterligare 50 km löpning.

När vi ställde upp för fotografering på lördagsmorgonen så hade vi fått med oss några löpare till. Faktiskt också den första tjejen (Sonia) anslöt för att springa med oss gubbar mot Trosa.

Här är gänget som sprang från Håknäs på lördagsmorgonen.

Regnet som vi visste skulle komma höll sig borta någon timme på morgonen, sen ökade mängden nederbörd hela vägen in mot Trosa.

På ICA Trossen åt vi pastasallad och smågodis

Tack Uno, Bibbi och övrig personal för ett trevligt stopp.

Vi hann nästan torka på ”ICA-Stoppet” innan det var dags att ge sig ut i den blöta kylan som tagit över där ute. Några Trosabor som var ute och inhandlade lördagsmaten fällde någon kommentar om hur kallt det såg ut för oss. Kanske inte så konstigt när jag sprang i linne och korta tajts, jag vill ju försöka att vara en ”hårding” som härdas av de här passen… Efter en halvtimme var jag hård, eller det kanske kallas för stelfrusen…

Regnet avtog och det ljusnade mer för varje kilometer som vi sprang, det var ett klart positivt inslag i löpningen som fick det att gå lite lättare. Med bara en mil kvar till den efterlängtade bastun, maten och annat trevligt fick vi påfyllning i löpargruppen, det bästa av allt var att gubbtruppen blandades ut med fler tjejer. Vi har ju fått mycket kritik för att det är för lite tjejer med.

Här är gänget som sprang de sista 10 km till Hånö.

Med bara 5 km kvar så fick vi äntligen se solen titta fram mellan molnen. Nu var det bara att bita ihop och strunta i värk och stumma ben, fick till en liten fartökning den sista biten med god hjälp av Mats Tedlund. Tack för draghjälpen i år också!

Hånöturen 2012 avklarad 102,6 km, klart man är nöjd!

Vi sprang alltså den här biten på den Svenska kartan.

Nu tänker nog många att det är väl inga problem att springa neråt i Sverige? Ni som tänker så ska veta att nästa år planeras Hånöturen att springas Tur och retur, detta enligt grundaren Tommy Tedelund.

Väl framme kom belöningen, en bastu, dusch, torra kläder sen till uppdukat bord där det bjöds på grillat, Wok och annat gott lagat av självaste Rickard Goclon. Självklart också den underbara kantarellsåsen som Birgitta Goclon fixat och som jag hade längtat efter sedan förra året. (en av många anledningar till mitt deltagande även i år…)

Tack till alla ni:
…som ordnade med alla förberedelser inför loppet
…som var med och sprang
…som fixade vätska och annat gott efter vägen
…som lagade all mat
…som transporterade våra väskor
…som hejade på oss

Har jag glömt några så tackar jag dem också!

Inväntar med spänning Runner´s World no 8 där Kenneth Gysing (en av deltagarna som fullföljde hela Hånöturen) skildrar sina tankar om den här helgen!